De flesta behöver någon gång ett lån. Utöver bolån eller studielån kan man behöva ett mindre lån av olika anledningar. Du kanske oväntat behöver köpa en ny tvättmaskin, en bil eller en dator. Om du inte har ett sparkonto och inte kan finansiera utgiften kan rätt typ av lån vara ett sätt att lösa problemet. Två vanliga typer av lån som kan fungera är snabblån och privatlån. Vilket bör man egentligen välja när behovet uppstår?

 

Vad är ett snabblån?

Snabblån är smidiga lån som du kan ansöka om snabbt. Du ansöker enkelt genom att besöka en långivares hemsida. Även utbetalningen sker fort, ofta inom några minuter efter en beviljad låneansökan.

 

Bland fördelarna med snabblån är de låga kraven som ställs på låntagare. Ofta behöver du inte någon strålande kreditvärdighet, utan du kan också låna om du har en lägre inkomst eller ett par andra lån. Även betalningsanmärkningar kan accepteras om din ekonomi är bra idag.

 

När du väljer ett snabblån bör du veta att amorteringstiden är mellan 30 och 90 dagar. Den nominella räntan är hög och det tillkommer flera avgifter som kan vara dyra. Därför är den effektiva räntan högre än vad du får när du ansöker om andra lån.

 

Vad är ett privatlån?

Privatlån har funnits länge. Tillsammans med bolånet skulle man kunna säga att privatlånet är det första lånet som erbjöds i Sverige. Även snabblån är i grunden en typ av privatlån, med vissa skillnader.

 

Med ett privatlån får du låg ränta och lång amorteringstid. Därför är det ett bra alternativ i många fall. Risken för att hamna i en skuldfälla är liten när du tar ett privatlån – förutsatt att din ekonomi kan klara av det förstås.

 

För att beviljas ett privatlån behöver du i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för snabblån.

 

Vilket lån rekommenderas?

Både snabblån och privatlån kan vara bra val, men i lite olika situationer. Överlag kan man säga att ett privatlån nästan alltid är att rekommendera framför ett snabblån. Det beror på att det är betydligt billigare och du har mycket längre tid på dig att betala tillbaka det.

 

Samtidigt finns det situationer när ett snabblån kan passa bättre. Det kan vara om din kreditvärdighet inte är så hög och du får avslag när du ansöker om ett privatlån. Snabblån kan också vara bättre när du bara behöver ett par tusenlappar som du kan betala tillbaka utan problem inom utsatt tid.

 

Att tänka på innan du lånar pengar

Oavsett vilket lån du väljer är det viktigt att låna på ett ansvarsfullt sätt. Fundera därför på frågorna nedan innan du skickar iväg en ansökan:

 

  • Är det verkligen nödvändigt att ta ett lån?
  • Kan din ekonomi klara av de månatliga betalningarna på lånet?
  • Har du läst långivarens lånevillkor noga?
  • Har du tittat på flera långivare och jämfört dem?